DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İstanbul’da deprem uzmanları da endişeli: Bina kalmaz

İstanbul’da deprem uzmanları da endişeli: Bina kalmaz
09.02.2019
244
A+
A-

İstanbul Kartal’daki facianın ardından uzmanlar uyardı. 3 katı kaçak olan 8 katlı bina, deprem bile olmadan kendiliğinden yıkıldı. Bilim insanları “Olası depremde İstanbul’da 1.1 milyon bina etkilenir” dedi.

Kartal’da son yaşanan acı olay ‘Şehirdeki binalar depreme dayanıklı mı?’ sorusunu akıllara getirdi.

İSTANBUL’DAKİ KAÇAK YAPILAR

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul’daki kaçak yapılarak dikkat çekerek, “İstanbul’un yüzde 70’i kaçak durumda. Kaçak yapıyla dolu. Şu anda kentte yaklaşık 1 milyon 600 bin yapı var. Bu da olası bir depremde en az 1 milyon yüz bin yapının etkileneceği anlamına gelir.” dedi. Kaçak binaların imar barışına sokulmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Ercan, “Kaçak şehre, imar barışı olmasın” diye konuştu.

Ercan şunları söyledi:

Beklenen İstanbul depremine gelince… Kuzey Anadolu kırığında sarsıntısız sürtünmeli yürümenin oluşmasıyla İstanbul ve Tekirdağ kırıklarında beklenen deprem büyüklüğü onda bir oranında azaldı. Dörtte bir oranında da yıkıcılığı düştü. Çıkan enerji olması gereken depremin onda biri kadar enerji boşalmış oldu.

“BİNA KALMAZ”

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise şöyle konuştu:

İnsanlar içlerindeki büyük deprem korkusuna rağmen, tam tersi bir noktada yürüyor. Bütün binanın dayanıklı sütunlarının kesilmesi ve düzenli denetim yapılmaması bir yana, kendisini taşıyamayan bir zemine 8-10 kat bina dikmişler. Beylikdüzü’nde de benzeri olaylar söz konusu. Kötü zeminlere taşıyamayacağı yükte binalar yapıyorlar. Belediyelerden böyle izin alabildikleri için rahat davranıyorlar. Zeminin taşıyamayacağı 15-30 katlı binalar yapıyorlar. Ancak kimse unutmasın ki tabiatın yasası belediye meclisinin yasasından çok daha baskın oluyor. Söylendiği gibi Marmara Denizi’nin yakınında büyük bir deprem olursa İstanbul’da bina kalmaz.

Kaynak: Sözcü


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.